Zeiss in Nederland

Mijn overstap naar ZEISS ZE objectieven.

Leave a comment

GTD-Distagon-2_25-ZE-1.jpg

Wij vroegen een aantal ZEISS objectieven bezitters naar hun ervaringen en waarom men nu juist voor ZEISS gekozen heeft. Van Gert ten Dolle ontvingen we een uitgebreide reactie en een groot aantal bijzonder fraaie foto’s.

Hij maakte vroeger al voor kennis met de kwaliteit van ZEISS objectieven, omdat hij in het bezit was van een Contax G2 kleinbeeldcamera met verwisselbare Zeiss objectieven en later van een Rollei Integral 2 met Zeiss en Schneider objectieven. “Ik vond altijd de mechanische kwaliteit erg goed en optisch beviel me de wat, zoals ik dat maar noem, zachtere tekening en contrast erg goed“.

GTD-APO-Sonnar-2_135-ZE-2.jpg

Ongeveer vijf á  zes jaar geleden ging hij over op digitaal met een Canon digitaal (5D II) en Canon L-type zoomobjectieven. Met de jaren werd hij steeds critischer en de kwaliteit van een zoomobjectief begon tegen te vallen. Het begon ook steeds meer te kriebelen om terug te gaan naar vaste brandpuntobjectieven, zoals hij dat had met de Rollei en Contax.

Het  werd dan weer zoomen met de benen, maar dat moest dan maar“. 

GTD-Distagon-2_25-ZE-2.jpg

Gert ten Dolle fotografeert alleen privé, naast zijn werk, en hoofdzakelijk landschappen. Bij het lezen van diverse reviews bleken de Canon en andere groothoeken in het algemeen minder uit de reviews te komen dan die van Zeiss. “Nog even naar de Sigma Art serie gekeken maar na enige tijd internet afgestroopt te hebben naar reviews en oordelen begon het toch weer richting Zeiss te gaan. Dit tevens met de eerdere ervaring in het achterhoofd“.

GTD-Distagon-2_35-ZE-2.jpg

Na nog een beetje wikken en wegen de knoop doorgehakt en in eerste instantie ZEISS groothoekobjectieven gekocht als vervanging van de Canon 2.8/24-70. Zijn keuze viel op de ZEISS ZE Distagon 2.0/25mm en de ZEISS ZE Distagon 2.0/35mm. Beiden zeer lichtsterke en hoogwaardige objectieven die ook dichtbij goed inzetbaar zijn door hun korte minimale instelafstanden. Ook de later aangeschafte ZEISS ZE APO Sonnar 2.0/135mm, hiervoor zijn Canon 2.8/70-200 ingeruild, laat zich tot zeer korte afstand instellen wat fraaie close-ups mogelijk maakt.

GTD-APO-Sonnar-2_135-ZE-4.jpg

Voor het echte macrowerk tot slot nog de ZEISS Macro Planar 2.0/50mm gekocht en daarmee blijkt juist weer dat deze, naast echt macro, ook op grotere afstanden fraaie resultaten levert.

GTD-Makro-Planar-2_50-ZE-4.jpgGTD-Makro-Planar-2_50-ZE-2.jpg

Tot op dit moment geen moment spijt van gehad van mijn overstap naar ZEISS vastebrandpuntobjectieven. De beperking in het aantal brandpunten geeft mij wat extra rust in het maken van de compositie. Je mist wel eens wat, maar dat was met de Rollei ook het geval en het heeft me nooit echt gestoord“.

Bekijk nog meer voorbeeldfoto’s gemaakt met de ZEISS ZE en ZF.2 (Nikon) objectieven op de Transcontinenta Flickr account.

Advertisements

Author: Transcontinenta

Transcontinenta (www.transcontinenta.nl) is importeur van bekende A-merken op het gebied van fotografie, video, print en interactieve educatie. Onze merken zijn: Leica, Tamron, Gitzo, Lensbaby, Metz, broncolor, VISATEC, kobold, Bushnell, Carl Zeiss, Tamrac, Kenko, HP, Lexar, Multiblitz, Lastolite, Datacolor, Mola, Hedler, Datacolor, Polaroid, The Impossible Project, Juden Juka, Gossen, Artisan & Artist, Lenspen, Gary Fong, Azden, Novoflex, Tetenal, Technotape, B&W International, Delkin, Telefunken, Kaiser Fototechnik, Rotatrim, Agfa, ION the Actioncam en Cotton Carrier. Bezoekadres en Pro-Room: Tarwestraat 29 2153 GE Nieuw-Vennep

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s