Zeiss in Nederland

Korte vergelijkende test ZEISS Otus 85mm F/1.4 op de Canon 5DsR.

Leave a comment

Canon90TS-Otus85-02-1

Na aanschaf van een nieuwe camera met een extreem hoog aantal pixels, komen velen tot de conclusie dat de in bezit zijnde objectieven niet meer voldoen. Om echt alles uit bijvoorbeeld de 50 megapixels te halen van de Canon 5DsR is een bijzonder goed objectief nodig. Fotograaf John de Koning uit Amsterdam vergeleek zijn scherpste canon objectief, een Canon 90mm Tilt-Shift met de ZEISS Otus 85mm F/1.4. Lees hieronder zijn bevindingen en bekijk de testfoto’s.

Anyway mijn bevindingen, Als ik in een hele ruwe scan door de beelden scroll in CaptureOne dan is er op het eerste oog nog niet eens zo extreem verschil tussen de Canon 90TS en de ZEISS Otus 85. Alles is standaard ontwikkeld zonder enige verscherping, contrast of kleuraanpassingen. De foto’s zijn gemaakt met de Canon 5DsR met gebruikmaking van een mirrorup van 2sec om zo mogelijke trillingen te voorkomen.

Het weer werkte niet helemaal mee, maar heb 2 beelden waar de zon meewerkte en 2 met bewolking. Zoals al gezegd is de eerste indruk niet extreem, maar dat veranderd vrij snel als er ingezoomd gaat worden. De Otus geeft over het algemeen een iets zachter beeld zeker als het weer bewolkt is, maar met een veel hogere detaillering, wat absoluut top is. Onderstaande foto is dat heel erg goed te zien in de loopbrug en houten pilaren.

Vergelijk 100 procent ZEISS Otus en Canon 90mm TS

In mijn scherp-onscherp testje (01) gemaakt met een beetje zon is de onscherpte van de Otus zoveel meer fotografisch, ondanks dat het contrast van het beeld ook nog eens hoger is en dat geldt ook voor de doortekening in de onscherpte.

Canon90TS-Otus85_01-4

Andere foto’s gemaakt met bewolkt weer met heel flauw zonnetje, laten zien dat de Otus zoveel beter is qua doortekening en scherpte dat het niet zoveel uitleg nodig heeft.

Mijn algemene indruk is het echt super dat de lens een mooie lange scherpste slag heeft, wat heerlijk werkt en bijna weer een “ouderwets” gevoel geeft. Ik vind de verschillen vooral bij bewolking / lastigere licht omstandigheden extreem groot ten opzichte van de Canon90TS.

Bekijk deze en andere high res foto’s gemaakt met de ZEISS Otus 85mm op de Transcontinenta Flickr account in de ZEISS collectie.

Studio John de Koning
http://www.johndekoning.com

Advertisements

Author: Transcontinenta

Transcontinenta (www.transcontinenta.nl) is importeur van bekende A-merken op het gebied van fotografie, video, print en interactieve educatie. Onze merken zijn: Leica, Tamron, Gitzo, Lensbaby, Metz, broncolor, VISATEC, kobold, Bushnell, Carl Zeiss, Tamrac, Kenko, HP, Lexar, Multiblitz, Lastolite, Datacolor, Mola, Hedler, Datacolor, Polaroid, The Impossible Project, Juden Juka, Gossen, Artisan & Artist, Lenspen, Gary Fong, Azden, Novoflex, Tetenal, Technotape, B&W International, Delkin, Telefunken, Kaiser Fototechnik, Rotatrim, Agfa, ION the Actioncam en Cotton Carrier. Bezoekadres en Pro-Room: Tarwestraat 29 2153 GE Nieuw-Vennep

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s