Zeiss in Nederland

Barry Lyndon and Zeiss – candlelight magic met de de Zeiss Planar F0.7.

Leave a comment

Schermafbeelding 2013-07-26 om 09.56.05

Toenmalig fotograaf (Look tijdschrift) en berucht perfectionist, Stanley Kubrick was op zoek naar een ultra-snel objectief om scènes te filmen met een extreem laag lichtniveau. Dit was terug in jaren 70 tijdens het werken aan zijn meesterwerk “Barry Lyndon”. De oplossing was de Zeiss Planar 50mm met een maximaal diafragma van f/0.7.

Kubrick en Alcott probeerde als oplossing voor de duistere scènes verschillende objectieven en filmmateriaal te vinden en kreeg uiteindelijk de ultra lichtsterke “Planar”, f/0.7 met een vaste brandpunt van 50mm in handen. Dit was nog niet zo eenvoudig daar ze niet bedoeld waren voor de fotomarkt. Dit objectief werd geproduceerd door Zeiss en was speciaal gemaakt voor het fotograferen van “deep space”. Ze werden op verzoek vervaardigd voor NASA (voor de Apolo missies). Zij zeggen dat er slechts tien exemplaren zijn gemaakt: NASA heeft er zeven, Kubrick kreeg er twee en een is, naar verluidt, in het Zeiss museum. Op dat  moment was de Planar het snelste objectief in de wereld van de fotografie.

Lees het volledig artikel op: www.filmartpoint.com/barry-lyndon-zeiss-planar.html

Advertisements

Author: Transcontinenta

Transcontinenta (www.transcontinenta.nl) is importeur van bekende A-merken op het gebied van fotografie, video, print en interactieve educatie. Onze merken zijn: Leica, Tamron, Gitzo, Lensbaby, Metz, broncolor, VISATEC, kobold, Bushnell, Carl Zeiss, Tamrac, Kenko, HP, Lexar, Multiblitz, Lastolite, Datacolor, Mola, Hedler, Datacolor, Polaroid, The Impossible Project, Juden Juka, Gossen, Artisan & Artist, Lenspen, Gary Fong, Azden, Novoflex, Tetenal, Technotape, B&W International, Delkin, Telefunken, Kaiser Fototechnik, Rotatrim, Agfa, ION the Actioncam en Cotton Carrier. Bezoekadres en Pro-Room: Tarwestraat 29 2153 GE Nieuw-Vennep

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s